Ontwerp zonder titel (13)
Wafels

2023-01-16

Volle maan en het effect op jouw slaap

Pinterest Blog Post Announcement.png

Volle maan en het effect op jouw slaap

Soms slaap ik weleens een paar nachten wat minder, en dan blijkt het volle maan te zijn. Van andere dames hoor ik ook dat ze minder slapen tijdens vollemaan. Hoe komt dit toch?

Logischerwijs zou je denken dat het licht van de vollemaan jou wakker houdt, toch is dit niet de enige reden van jouw slapeloze nachten tijdens vollemaan.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de maancyclus invloed heeft op ons bioritme. Onderzoekers van de universiteit van Bazel onderzochten de invloed van de maancyclus op ons slaapgedrag en stelden vast dat er wel degelijk een verband bestaat. Het onderzoek is gepubliceerd in Current Biology.
Er werd in dit onderzoek het slaapgedrag van 33 proefpersonen bestudeerd. Hierbij werd de hormoonafgifte en ook hun oogbewegingen geregistreerd.
Bij volle maan daalde de hersenactiviteit met 30 procent. Het bleek ook dat de productie van melatonine afnam. Melatonine zorgt voor het inslapen en het doorslapen gedurende de nacht. Daardoor vielen de proefpersonen minder snel in slaap. Ook sliepen ze minder lang dan ze gewoonlijk deden.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat de maancyclus een belangrijke rol speelt in ons bioritme en dus ook onze nachtrust. Ik vind het best wel een geruststellende gedachte voor het minder goede slapen tijdens volle maan.

Admin - 19:05:16

2022-11-22

Helpt magnesium om beter te slapen?

AdobeStock_255217095_Preview.jpeg

Helpt magnesium om beter te slapen?

Magnesium, je hebt er vast weleens van gehoord
Het is een supplement dat bij veel drogisten, natuurwinkels en zelfs supermarkten in de schappen ligt. Het staat bekend om zijn ontspannende werking, en wordt ook vaak gebruikt om beter te slapen. Er zijn heel veel varianten zoals poeders, sprays, vlokken voor in bad, capsules en tabletten. En dan ook nog in allerlei verbindingen. Zie jij door de bomen het bos nog?

Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal en is nodig bij de werking van zo’n 300 enzymen, dus heel wat processen in jouw lichaam zijn afhankelijk van magnesium. Een aantal functies: Het heeft een spierontspannende werking. Het is ook nodig bij de energie aanmaak. Ook speelt het een rol bij het reguleren van de neurotransmitters (geluk hormonen). Daarnaast heeft magnesium ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel en werkt positief op je gemoedstoestand.

Maar zorgt het ook voor een betere slaap?
Magnesium helpt je te ontspannen, zodat je beter kunt slapen. Ook bij aanmaak van het slaaphormoon melatonine is magnesium nodig. Wanneer je vaak gestrest bent gebruik je veel magnesium, bij een tekort aan magnesium raak je weer meer gestrest. Dit allemaal bevordert je natuurlijk slaap niet.

Verschillende soorten magnesiumsupplementen
In een supplement is er altijd een magnesiumverbinding met een andere stof, het is nooit los magnesium. De ene verbinding wordt beter opgenomen dan de andere.
Magnesium bisglycanaat is verbonden met het aminozuur glycine. Glycine is belangrijk bij het slapen, dus deze is mooi als je niet goed slaapt.

Andere goed opneembare verbindingen zijn Magnesiumtauraat, magnesiumcitraat en magnesiummalaat.
Voor uitwendig gebruik (voetenbadje) kun je magnesiumchloride gebruiken, dit zit in magnesiumvlokken. Je neemt via je huid magnesium op. Magnesiumsulfaat, ook wel Epsonzout of bitterzout is een verbinding met zwavel, fijn in bad na het sporten.

Hoe herken je een goed supplement?
Kijk altijd op de ingrediëntenlijst. Wordt hier alleen magnesium genoemd {dus niet als verbinding) dan heb je met de goedkope verbinding magnesiumoxide te maken. Deze is erg moeilijk opneembaar, je neemt het nagenoeg niet op, je hebt er dus niets aan. Daarnaast zitten er vaak veel synthetische hulpmiddelen in. Deze belasten jouw lichaam en werkt niet mee aan een goede slaap of om te ontspannen.

Wanneer kun je het beste magnesium innemen?
Het beste moment is ongeveer 2 uur voor dat je naar bed gaat, dus niet vlak voor het slapen gaan. Soms kan magnesium jou nl. weer veel energie geven, vooral als je behoorlijk uitgeput bent. Dan is magnesium niet een handig supplement voor het slapen gaan.

Wil je meer weten over een goed magnesium supplement?
Of een ander supplement of natuurlijk middel dat jou kan helpen om beter te slapen? Er is geen one-fits-all oplossing, ieder mens is verschillend en niet alles past bij jou, het is vaak een heel uitgezoek.
In de slaapcoaching workshops leer ik jou meer over supplementen en natuurlijke middelen die kunnen helpen om beter te slapen.

De volgende slaapcoaching workshops gaan in januari plaatsvinden, datums volgen.

Voor meer informatie: Aanbod/slaapcoaching. Je kunt je alvast opgeven!

Admin - 12:29:26

2022-10-25

Yoga Nidra wat is dat?

yoga nidra foto 2.png

Yoga Nidra wat is dat?

Binnenkort ga ik slaapcoaching workshops geven bij Yoga Bolsward. We sluiten de workshops af met Yoga Nidra. Maar wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra is een techniek waardoor je je heel diep kunt ontspannen, zowel lichamelijk, als geestelijk als emotioneel. Je ervaart een gevoel van weldaad, diepe ontspanning en intense rust.

Nidra betekent slaap, en toch is het niet de bedoeling dat je tijdens Yoga Nidra in slaap valt.
Je balanceert eigenlijk tussen waken en slapen, je valt net niet in slaap. Je lichaam is dan helemaal ontspannen terwijl je bewustzijn alert blijft. Hierdoor ga je ook in diepere lagen van je bewustzijn ontspannen. Dit zorgt niet alleen voor een lichamelijke ontspanning maar ook een geestelijke en emotionele ontspanning. Bij regelmatige beoefening van Yoga Nidra voel je je na 1 Yoga Nidra sessie evenveel uitgerust en opgeknapt als na 3 tot 4 uur slaap.

Yoga Nidra is niet ingewikkeld of moeilijk
Het enige wat je moet doen is comfortabel liggen op een matje met een dekentje, kussentje, rolletje etc wat jij fijn vindt. Je luistert naar mijn stem en volgt deze met aandacht. En val je toch in slaap, dat is helemaal niet erg, dan had je het gewoon nodig. Je kunt het niet fout doen. Ik begeleid je door de Yoga Nidra heen.

Er is erg veel onderzoek gedaan naar Yoga Nidra en er zijn heel veel voordelen aan Yoga Nidra

Eentje ervan gaat over slaap. Het zal je slaapkwaliteit verbeteren en slapeloosheid verminderen. Je traint je lichaam om te ontspannen en gemakkelijker in een diepere slaaptoestand te komen.

Yoga Nidra kan je dus veel voordelen bieden als je slaapproblemen hebt. Wil je meer weten over de Slaapcoaching?

https://www.gezondebalansleefstijlcoaching.nl/Aanbod/Slaapcoaching/

Past de dag of het tijdstip je niet? Neem dan contact met mij op. Wil je liever geen Slaapcoaching volgen maar wel Yoga Nidra lessen? Mail mij dan, dan ga ik kijken of ik voldoende deelnemers heb voor een yogaklas.

Admin - 16:36:53

2022-09-27

Mijn Slaapmasker ervaring!

Slaapmasker.jpg

Mijn slaapmasker ervaring

Alweer een poosje geleden schreef ik over het slaapmasker dat ik besteld had. De paar weekjes uit proberen zijn een paar maanden geworden 😊

Inmiddels heb ik de zomermaanden met het slaapmasker geslapen, al vond ik het in het begin best wel even wennen. Het schuift toch vaak opzij en dan zie je weer licht. Ook vond ik het soms best wel warm, zweette wat, vooral tijdens warme zomernachten.

Maar er zijn niet alleen nadelen, ook een hoop voordelen. Ik word niet meer zo vroeg wakker, en dat was ook mijn doel, dus ja dat is geslaagd. Daarnaast geeft het mij nu ook een gevoel van geborgenheid. Dat is ook fijn, daardoor slaap ik beter en word ook minder snel wakker in de nacht. Normaal werd ik wel een aantal keer wakker en moest dan direct naar het toilet om te plassen. Dat heb ik nu ook niet meer, en als ik wakker word hoef ik niet te plassen en val dan snel weer in slaap.

Conclusie: Een goede aankoop, al ga ik wel op zoek naar een betere versie. Eentje die beter aansluit, dus niet schuift en niet te warm is.

Ik had er nu een van zijde, maar de vulling zorgt denk ik voor het zweten. Ik ga binnenkort een andere uitproberen, iets met een lavendelgeurtje en boekweitvulling lijkt mij wel wat. Ik houd jullie op de hoogte!

Veel slaap geluk!

Admin - 16:36:35

2022-09-08

Slaapweetjes

sweet dreams.png

Slaapweetjes

Wist je dat hetgeen je overdag doet invloed op jouw nachtrust?

Wist je dat sporten in de avond kan zorgen dat je slechter slaapt?

Wist je dat we niet allemaal 8 uur slaap nodig hebben?

Wist je dat een koele slaapkamer (15,5 – 19 graden) zorgt voor een betere slaap?

Wist je dat een prikkelvrije slaapkamer zorgt voor meer rust en een betere slaap?

Wist je dat een ochtendwandeling zorgt dat je s avonds beter kunt slapen?

Wist je dat een slaapmutsje je sneller laat inslapen maar ook minder goed laat slapen?

Wist je dat je in het begin van de nacht meer diepe slaap hebt?

Wist je dat je aan het eind van de nacht meer droomslaap hebt?

Wist je dat dutjes averechts kunnen werken?

Wist je dat lavendel zorgt voor ontspanning maak ook muggen verjaagd?

Wist je dat er een verschil is tussen moe zijn en slaperig zijn?

Wist je dat 1 uur Yoga Nidra gelijk staat aan 4 uur diepe ontspanning?

En…
Wist je dat ik de Yoga teacher opleiding binnenkort ga volgen?

Wist je dat ik slaap coaching in groepsverband ga geven en daar ook Yoga Nidra in gebruik?

Heb je belangstelling of wil je meer weten?

Wist je dat als je je gegevens aan mij doorgeeft ik jou op de hoogte houdt? Het kan via het contactformulier.

Lieve groetjes van Tineke

Admin - 18:05:52